HaberMobil2020 Huawei İçin Zor Geçecek!

2020 Huawei İçin Zor Geçecek!

-

ABD Hükümetinin Ticaret Savaşları Kapsamında Kara Listeye Aldığı Huawei, Bu Sene de Apple’dan fazla Akıllı Telefon Satmayı Başardı. Ancak 2020 Huawei İçin Zorlu Geçeceği Sinyalleri de Verilmeye Başlandı…

Huawei 2018 Yılında 200 milyon akıllı telefon satışına ulaşarak adeta altın bir yıl geçirmiş ve Cupertino merkezli teknoloji devi Apple’ı akıllı telefon pazarında geride bırakmayı başarmıştı. Çinli teknoloji devinin elde ettiği bu satış başarısı ile, en büyük 2. akıllı telefon firması konumuna yerleşmesi çok da zor olmadı. Ancak 2019’da ABD hükümetinin Ticaret Savaşları kapsamında Huawei’yi kara listeye alması, Firmanın özellikle android cihazların olmazsa olması Google Servislerinden mahrum kalmasını ön görüyordu. Tüm bu kısıtlamalara rağmen Huawei 2019 yılını da Apple’ın önünde kapatmayı başardı.

2020 Huawei İçin Zor Geçecek!
2020 Huawei İçin Zor Geçecek!

Bazı medya kuruluşlarıyla paylaşılan şirket içi bir not ile duyurulduğu üzere; Huawei’nin Başkanı Eric Xu şirketin 2019 yılında 240 milyon telefon sattığını açıkladı. Analistlere göre Apple’ın satışları 185 ile 190 milyon adet arasında seyrederken, Samsung tarafında herhangi bir açıklamada bulunmuyor. Ancak tahmin edebileceğiniz üzere Samsung yılı yine zirvede bitirecektir.

Başkan Xu yaptığı açıklamada ayrıca, Huawei’nin 2019’daki toplam gelirlerinin 2018 yılına kıyasla %18 oranında artışla kapattığını da ekledi.

ABD hükümetinin Huawei’yi kara listeye alarak Google servislerinden mahrum bırakması şirketin küresel pazarda satış yapabilmesinin önü büyük oranda kesilmesine rağmen bu rakamlar şaşırtıcı görünebilir. Ancak Huawei’nin, 2019 yılında Çin dışında kaç adet telefon sattığı konusunda detaylı bilgi vermekten kaçındığını belirtmekte fayda var. Ek olarak Eric Xu, notta, şirketin rekor telefon satışlarının büyük olasılıkla 2019’un başında yani kara listeye girilmeden önce elde edilen momentumdan kaynaklandığını söylüyor ve şirketin 2020 yılında, 2019 yılındaki kadar büyüme elde edemeyeceğini kabul ediyor.

Eric Xu: “2020 Huawei İçin Zor Bir Yıl Olacak”

Başkan Eric Xu, Mahkemeye taşınan Kara Liste sorununun, yakında çözülmeyeceğini şu sözlerle aktarıyor: “2020’de ABD kara listesinde kalmaya devam edeceğiz.”

2020 Huawei İçin Zor Geçecek!
2020 Huawei İçin Zor Geçecek!

Huawei’nin kara listeye girmesiyle birlikte bildiğiniz gibi firmanın Android işletim sistemini kullanmasından ziyade, Google’ın servislerinin ve uygulamalarının bulunduğu ve Google tarafından geliştirilen Android versiyonuna erişimin kısıtlandığının bilmeyen okurlarımız için yeniden hatırlatalım. Android işletim sistemi açık kaynaklı bir kodlamaya sahip olması sebebiyle ABD tarafından başka bir ülkede ikamet eden bir firmanın kullanımına kapatması söz konusu değil.

Aslında Huawei’nin kullanımına kapatılan kısım, Ödeme, konum bilgileri, güvenlik katmanları, bildirimler, hizmet yönlendirmeleri ve benzeri Google tarafından geliştirilen ve Google Servisleri adı altında toplanan ve telefonunuzda kullandığınız hemen her uygulamanın geliştirme aşamasında geliştiricilerin faydalandığı birçok aracı içeriyor. Dolayısıyla sorun Youtube’un apk’sının internetten indirilerek çözülebileceği durumundan çok daha vahim bir boyutta.

İspanya’dan Huawei’ye Hassas Verilere Erişim Yasağı

Hali hazırda Çin sınırları içerisinde bu servislerin zaten kullanıma kapalı olması sebebiyle Çin içerisindeki satışlarının 2020 yılında da önceki senelere paralel ilerleyeceğini tahmin ettiğimiz Huawei’nin asıl sıkıntıyı özellikle bu sene duyuracağı 2020 model akıllı telefonları ile global pazarda yaşayacak. Zira özellikle Avrupa ve ABD’ gibi Google servislerinin oldukça yoğun kullanıldığı bölgelerde, bu servisleri bulundurmayan bir cihazın sadece kağıt tutacağı olarak kullanılabileceğini ve hiçbir aklı başında tüketicinin 800-1000$’lık kağıt tutacağı satın almayacağını da belirtmekte fayda var.

Özetle, Eric Xu’nun paylaştığı notun tonundan anlaşılacağı üzere ABD’nin uyguladığı kısıtlamaların yakın zamanda çözüme kavuşmayacağı ve 2020 ve sonrasının Çinli teknoloji devi açısından eskisi kadar rahat geçmeyeceği sinyalleri ile dolu.

Serkan Durgun
Serkan Durgunhttps://www.alttab.net
İktisadi bilimlerden nasibimi alıp, beyaz yakalı plaza çalışanı kimliğimi çöpe atmış bir teknoloji tutkunu ve oyuncuyum. Aynı zamanda Alttab.net'in Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütüyorum.

Yorum yapın

Güncel İçerikler

Nvidia RTX 3090 ve RTX 3080 Üretim Süreci Ortaya Çıktı!

NVIDIA'nın Ampere kod adlı yeni nesil GeForce RTX 3000 serisi ekran kartları yolda. Nvidia Rtx 3090 ve Rtx 3080...

New World’ün 50v50 PvP Savaş Modu Videosu Yayınlandı

Amazon'un yaz sonuna doğru piyasaya sürmeye hazırlandığı MMORPG oyunu New World'ün 50v50 Pvp Savaş Moduna ait bir video yayınlandı....

TSMC 2nm Üretim Süreci Ar-Ge Çalışmalarını Hızlandırıyor!

Taiwan merkezli yarı iletken devi TSMC 2nm üretim teknolojisi için Araştırma ve Geliştirme sürecini hızlandırmaya başladığı belirtiliyor. Kısa bir süre...

Note 20 Serisinin 3. cihazı Galaxy Note 20 Ultra Onaylandı

Galaxy Note serisinin bu sene sadece iki modelle piyasa sürüleceğini iddia eden sızıntıların aksine, Güney Koreli teknoloji devi Samsung...

Öne Çıkanlar

AMD RX 5700 ve RX 5700 XT’nin Fiyatı ve Performansı

İşte AMD'nin oldukça uzun bir süredir üzerinde çalıştığı RDNA...

Samsung Galaxy S10 Lite Özellikleri Belli Oldu

Galaxy Note 10 Lite modelinin özelliklerinin ortaya çıkmasının ardından...

Bunları da beğenebilirsinizİlgili İçerikler
Sizin için önerilen